Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Δεν ξέχασαν τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή


Δεν ξέχασαν τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή Μπορεί να πέρασαν 173 χρόνια από τη γέννησή του, αλλά την περασμένη Δευτέρα, στην επέτειο της γέννησης του μεγάλου μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, δεκάδες ομογενείς και επιστήμονες από όλο τον κόσμο απέδειξαν πόσο... σχετικός είναι ο χρόνος.
Τα τηλέφωνα στο Μουσείο Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, στην Κομοτηνή, δεν έπαψαν ούτε στιγμή να χτυπούν και άνθρωποι από ολόκληρο τον κόσμο -από το Βερολίνο, το Μόναχο, την Πολωνία και την Αμερική- εξέφρασαν το θαυμασμό τους για τον Ελληνα μαθηματικό, ο οποίος συνεργάστηκε στενά με τον Αλμπερτ Αϊνστάιν πάνω στη θεωρία της σχετικότητας.
«Το τηλέφωνο δε σταμάτησε να χτυπά όλη τη μέρα. Οι σύλλογοι Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, που έχουν δημιουργηθεί σε όλο τον κόσμο, είναι πολλοί. Το ανακαλύπτω κάθε φορά που επικοινωνούν μαζί μου», τονίζει σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Μουσείου και του Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή, Αθανάσιος Λιπορδέζης.

Στο μουσείο παρουσιάζονται χειρόγραφα του κορυφαίου μαθηματικού, η αλληλογραφία του με διάσημους επιστήμονες της εποχής, η διδακτορική του διατριβή, προσωπικά κειμήλια και φωτογραφίες. Μάλιστα, υπάρχει διαρκής επικοινωνία με εκπαιδευτικά ιδρύματα και συλλόγους του εξωτερικού, ώστε να μεταφέρονται παρόμοια χειρόγραφα στο μουσείο. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται για την προσωπικότητα του Καραθεοδωρή είναι η επικοινωνία με το 30ό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, οι μαθητές του οποίου επιθυμούν να διοργανώσουν εκδήλωση για το έργο του. «Είναι πολύ θετικά όσα γίνονται στο πλαίσιο της δραστηριοποίησης του Παγκόσμιου Συνδέσμου των Φίλων του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, κυρίως για τον ελλαδικό χώρο, γιατί -απ' ό,τι κατάλαβα- στο εξωτερικό κάτι τέτοιο δε χρειάζεται. Ολοι υποκλίνονται στη μορφή και το έργο του», καταλήγει ο κ. Λιπορδέζης.
Πηγή: ΙχώρΚοσμος
Σύνδεσμος στην Πηγή...


Περισσότερα: http://www.schizas.com/site3/index.php?option=com_content&view=article&id=8680:2010-09-17-150000&catid=22:ellinides-fones&Itemid=200#ixzz0zpAKQRcT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Watch live streaming video from apollonios at livestream.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...