Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

ΤΟ CERN ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ..!

Κάρυ: Μαμούνι έχεις ακούσει για το CERN?
Μαμούνι: Nαι έχω ακούσει. Είναι ένα κέντρο επιστημονικών ερευνών, ειδικότερα πυρηνικών ερευνών και ασχολείται με την σωματιδιακή Φυσική.
Ιδρύθηκε πριν απο 57 χρόνια  απο 12  ευρωπαικές χώρες(ιδρυτικό μέλος είναι και η Ελλάδα)κοντά στα σύνορα Ελβετίας Γαλλίας, δυτικά της Γενεύης.
Κάρυ:Γνωρίζεις πως ένα τέτοιο ας πούμε κέντρο αλλά με την μορφή Βιβλιοθήκης υπήρχε και στα δικά μου τα Αρχαία Χρόνια?
Μαμούνι: Όχι δεν το γνωρίζω.. ποιό ήταν?
Κάρυ: Ενα αντίστοιχο  CERN, ίσως κάτι περισσότερο και απο το cern, ήταν η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας στην ομώνυμη πόλη της Αιγύπτου.
Χτίστηκε το 290 π.χ. απο τον Πτολεμαίο τον Ι και αποτέλεσε την συνέχεια του οράματος του Μ.Αλεξάνδρου, που σχεδίαζε την Αλεξάνδρεια να την κάνει ένα παγκόσμιο πολιτιστικό και επιστημονικό κέντρο.
Η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας για τον αρχαίο κόσμο στάθηκε  η μεγαλύτερη κιβωτός γνώσης. 
Εκεί μέσα βρισκόταν όλος ο πνευματικός θησαυρός της αρχαιότητας, οι κατακτήσεις των επιστημών και τα γραμμάτων ακόμη και των τεχνών, εφ'όσον φυλάσσονταν έργα ανεκτίμητης αξίας.
Πανάρχαια αυθεντικά χειρόγραφα που ένωναν όλη την αλυσίδα των  πολιτισμών από την Γένεση του Πλανήτη γη, ήταν καταγεγραμμένα σε αναρίθμητους παπύρους που έδειχναν την πορεία του ανθρώπου.
 Με την συσσώρευση όλης  της τότε  ανθρώπινης γνώσης, ήταν φυσικό ν'ανθήσουν ακόμα περισσότερο οι επιστήμες απο τις έρευνες των μελετητών που πήγαν και εργάσθηκαν σ'αυτήν.
Οι Αλεξανδρινοί μαθηματικοί εργάσθηκαν πολύ πάνω στην Γεωμετρία, στην Αστρονομία, Ανατομία, Ιατρική κ.λ.π.

Οι Ρωμαίοι κατ΄εντολήν του Ιερατείου των Εβραίων έκαψαν την Βιβλιοθήκη και λίγοι Χριστιανοί που πίστευαν στην ανεπτυγμένη ευφυία κατάφεραν με μεγάλες δυσκολίες να διασώσουν ορισμένα από αυτά, τα οποία όμως μας παρέχουν  ελλειπή γνώση αφού δεν υπάρχουν οι σύνδεσμοί τους
Μόνο το 10% της αρχαίας ελληνικής γνώσης που φυλάσσονταν στην βιβλιοθήκη, σώθηκε. Απο τις 160 τραγωδίες του Σοφοκλή , στα χέρια μας διασωσμένες έχουμε μόνο τις επτά και αυτό είναι μόνο ένα μικρό παράδειγμα της απώλειας.
 Βέβαια, κανείς δεν είναι σε θέση να καταγγείλει τον ένα και μοναδικό υπεύθυνο της καταστροφής της περίφημης βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.
Διότι τελικά, ο υπεύθυνος δεν ήταν μόνο ένας αλλά η καταστροφή της έγινε σταδιακά, ξεκινώντας από την πυρκαγιά επί Ιουλίου Καίσαρα το 48 π.Χ. και με πιθανή οριστική χρονολογία το 297 μ.Χ. επί αυτοκράτορα Αυρηλιανού.
Τότε ήρθε πραγματικά το τέλος της μεγάλης βιβλιοθήκης!
 


Μαζί λοιπόν με τη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας , χάθηκαν αμέτρητες πληροφορίες για τη γέννηση και την ιστορία των τεχνών και όλων των επιστημών .
Ανεκτίμητες πληροφορίες για την καταγωγή των ιδεών , της γραφής και της προϊστορίας των κοινωνιών , εξαφανίστηκαν !


Χάθηκαν τόμοι βιβλίων, για τον χαρούμενο μετα-κατακλυσμικό πολιτισμό των Κυκλάδων ! 
Τα πολυτραγουδισμένα Ολυμπιο-Ορφικά του πρώτου-Θρακικού, πρωτο-Μινωικού, 
Κρητο-Κυπριακού, καθώς και πρωτο-Ιωνικού, πολιτισμού ! 

Χάθηκαν , οι ιστορίες της πρωτο-μεταναστευτικής περιόδου , η αληθινή προιστορία της Μεσογείου. 
Κάηκαν οι ατέλειωτες παραλλαγές των μύθων , που θα ήταν ικανές να ανασυνθέσουν λεπτομερώς και την πιό ασήμαντη τοπική ιστορία . 
 
Χάθηκαν λεπτομερέστατα σχέδια, ναών, δημόσιων κτιρίων, λουτρών με θερμαινόμενα δάπεδα.
Απίστευτοι σχεδιασμοί αγορών, πόλεων, λιμένων, θεάτρων, στοών, ασκληπιείων ! 
Ο Βιτρούβιος ( βλ. εκδόσεις Πλέθρον ) διέσωσε σε πέντε βιβλία του " περί αρχιτεκτονικής " μέρος μόνο της αριστουργηματικής αρχιτεκτονικής των Ελλήνων .
Ολόκληρη η καλοφυλαγμένη σειρά σχεδιασμένων αριστουργημάτων, τεχνολογίας και ευφυών αρχών σκέψης, όπως αυτή του Θαλή του Μιλήσιου, που με την απλούστατη " μέθοδο της ισοσκιάς " (δηλαδή , την απλούστατη σκέψη πως το ύψος του αντικειμένου μπορεί να μετρηθεί από το μήκος της σκιάς του) βρήκε χωρίς κόπο το ύψος των πυραμίδων , αφήνοντας εμβρόντητους τους ιερείς της Αιγύπτου, που δεν γνώριζαν το ύψος της δικής τους πυραμίδας .
Μηχανολογία, χαρτογραφήσεις, στρατηγήματα και ναυπηγικοί άθλοι, όπως αυτοί των Αλεξανδρινών που έφτασαν να ναυπηγούν γιγάντια πλοία μυθικών διαστάσεων . 
Τα πτολεμαικά πλοία είχαν καταπλήξει τον αρχαίο κόσμο, για το μέγεθος και την πρωτότυπη πολυτελεία τους και τα ονόμαζαν " πλωτές πόλεις " , με δεκάδες σειρές κουπιά, ικανά να μεταφέρουν χιλιάδες επιβάτες, με κήπους, πύργους, ιχθυοτροφεία και απίστευτη πολυτέλεια ! 
Στο κατάστρωμα ενός εξ αυτών ( ναυπηγικός άθλος του ίδιου του Αρχιμήδη ) της ονομαστής Συρακουσίας, υπήρχε εγχάρακτη ολόκληρη η Ιλιάδα ! ( Brentano , Die Byzantinische Volks Wirtschaft , 1917 , σ. 13 ). 
Χάθηκε συντριπτικός όγκος ιατρικών ανακαλύψεων
Ατέλειωτοι τόμοι φαρμακο-ιαματικών συνταγών
Ανάμεσα τους , όσο και αν φαίνεται παράξενο, και η ασπιρίνη, που σήμερα έγινε απολύτως και δημοσίως παραδεκτό ότι είναι ιπποκρατική ανακάλυψη .
Στα σχόλια του " περί ιτιάς " , ο Γαληνός παραθέτοντας λεπτομέρειες, γράφει:"φάρμακον εις πολλά χρήσιμον,ουδέν γαρ εστί πολυχρηστότερον" . ( Γαληνός , Περί Κράσεως Φαρμάκων- Περί Ιτέας , 11-892-2 ) .
Το βασικό συστατικό της ασπιρίνης, το Acetyl-salicylic-aci, υποδηλώνει σαφώς την καταγωγή της αφού Salix λέγεται Λατινικά η Ιτιά .
Ο Γαληνός(2ος αι. μ.χ.) συνέγραψε 500 περίπου εργασίες από τις οποίες διεσώθηκαν μόνο 150 εκ των οποίων λίγες θεωρούνται νόθες .
Εκεί χάθηκε το μεγαλύτερο μέρος της ιπποκρατικής ιατρικής . Παράδειγμα της τεράστιας ιαματικής απήχησής της είναι η " πολυθρύλλητος Ιπποκρατική Εξηκοντάβιβλος", τις θεραπευτικές συνταγές της οποίας σαν λόγους Θεού επικαλούντο :"ο Ιπποκράτης, Κώος ιατρός ....αστέρας και φώς της βιωφελεστάτης ιατρικής...( βιβλία ) έγραψε πολλά και διάσημος εγένετο....παρ΄Ιπποκράτους δε βίβλοι πολλοί εγράφησαν...ως η πολυθρύλλητος και πολυθαύμαστος (Ιπποκρατική Εξηκοντάβιβλος , η πάσαν ιατρικής επιστήμης τε και σοφίας εμπεριέχουσα... ( την οποία ) ως θεού φωνάς αυτήν κατασπάζονται και ουκ ανθρώπου " (Σουίδας , στη λέξη Ιπποκράτης) .
Για την ιατρική,οι απώλειες υπήρξαν τεράστιες. 

Χάθηκαν πρωτόφαντες τεχνικές και περιγραφές επεμβάσεων, εργαλείων, χειρουργικής, μαιευτικής . 
Αναφέρω μερικά δείγματα υπότιτλων γυναικολογίας και εμβρυολογίας από τα διασωθέντα συγγράμματα του 1ου αι. του γιατρού Soranu : "περί αγονίας και ασυλληψίας", "περί δυστοκίας", "περί εμβρυολογίας", "περί της επιμέλειας βρέφους...θηλασμού...τροφής...λουτρού...γάλακτος...οδοντοφυίας...κατακλίσεως", "περί πτώσεως μήτρας", "περί καρκινωμάτων εν μήτρα", "περί εκτομής μήτρας" .
Ποιός θα πίστευε ποτέ ότι θα υπήρχε π.χ. ορθοδοντική τέχνη τον 5ο π.χ. αιώνα?
Κι όμως,σε κάτω γνάθο σκελετού από τα Αβδηρα , βρέθηκε τεχνικά άψογη , λεπτότατη ορθοδοντική επέμβαση! 
Στην οδοντοστοιχία της γνάθου αυτής, υπήρχε ακόμα με χρυσό νήμα ( Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, αρ. ευρετηρίου 12.764) , από τον ένα μέχρι τον άλλο κυνόδοντα, άριστη ορθοδοντική επέμβαση, ακριβώς όπως τη συνιστούσε τον 4ο αιώνα π.χ. ο Ιπποκράτης : 
"αν δε διεστραμμένοι (στρεβλοί) είναι οι οδόντες....ζεύξατε τους οδόντας προς αλλήλους με (νήμα )χρυσόν " ( Ιπποκράτης περί Αρθρων , 32-5 ) .
Σε σχετικό σημερινό έντυπο, διαβάζουμε για το απίστευτο εύρημα : "Η ακρίβεια της τεχνικής, αφήνει έκθαμβους τους σύγχρονους ορθοδοντικούς! 

Η τεχνική δε των κόμβων,υπονοεί βαθύτατες γνώσεις και κατοχή λεπτότατων εργαλείων! ( Πηγή - Ιστορική Ανασκόπηση της Ορθοδοντικής ) .
Αυτά είναι ένα ελάχιστο μέρος της γνώσης πού χάθηκε με την καταστροφή της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας .

΄Αραγε πως θα ήταν η ζωή μας και ο πολιτισμός μας σήμερα αν είχε σωθεί  έστω η πλειοψηφία αυτής της γνώσης?

Και ένα ρητορικό ερώτημα πού εκφράστηκε από μερικούς μελετητές :  
"Αν ο  εκχριστιανισμός δεν ανέκοπτε την Αρχαία  Ελληνική Επιστήμη θα πηγαίναμε στον Αρη το 1000 μ.χ. ?"



Υ.Γ. Ευχαριστώ πολύ τον συνεργάτη χωρίς όνομα για τις πολύτιμες πληροφορίες που μου έστειλε προκειμένου να γίνει αυτό το αφιέρωμα.
 
http://kariatida62.blogspot.com/2011/02/cern.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Watch live streaming video from apollonios at livestream.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...